MMF: Strah od migranata odvela Britance iz EU

MMF je ocenio da imigracija može da pomogne podsticanje ekonomskog rasta zemalja domaćina i pozvao na brzu integraciju novih radnika.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.09.2016.

11:34

MMF: Strah od migranata odvela Britance iz EU
Foto: Thinkstock

Zapažanje MMF-a, sadržano u novoj studiji, koincidira sa snažnim anti-imigrantskim raspoloženjem u zapadnim zemljama, pošto globalna izbeglička kriza dostiže razmere koje nisu zabeležene još od Drugog svetskog rata, prenosi agencija Frans pres.

"Migracije mogu da podstaknu društvene napetosti i da izazovu politički otpor u prihvatnim zemljama, ali dosadašnje iskustvo pokazuje i da one mogu da obezbede prednosti u smislu višeg rasta, produktivnosti i ublažavanja starenja stanovništva", navodi se u izveštaju.

Jedan procentni poen rasta udela migranata među odraslom populacijom zemlje domaćina može dugoročno da rezultira rastom u 2,0 odsto BDP-a po glavi stanovnika, dodaje se dalje.

MMF je pozvao na brzu integraciju pridošlica u tržišta rada, kao i u obrazovni sistem i zauzeo se za podršku pokretanju biznisa migranata, kako bi se predupredile napetosti i socijalni pritisci do kojih može doći u procesu apsorbovanja nove populacije migranata.

"Izbeglice zahtevaju posebnu pažnju. Ključno pitanje je smanjenje vremena koje čekaju tražioci azila pre nego što im se dozvoli da rade", navodi se u izveštaju.

Prema oceni MMF-a, stah zbog migracija je uticao i na opredeljenje britanskih glasača ove godine da se odluče za opciju otcepljenja od Evropske unije.

Francuska agencijaI dodaje da i republikanski predsednički kandidat u SAD, Donald Tramp, zagovara podizanje zida duž američko-meksičke granice kao sredstvo za kontrolu ulazaka migranata u zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: