MMF upozorava svet: Bliži se opasan ciklus

MMF je upozorio da centralne banke širom sveta imaju probleme u borbi protiv deflatornih sila i da vlade moraju da im pomognu kako bi u tome uspele.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

10:00

MMF upozorava svet: Bliži se opasan ciklus
Foto: Thinkstock

U novoj proceni globalnih ekonomskih uslova, MMF navodi da se mnoge zemlje u svetu bore sa deflacijom zbog slabog rasta globalne ekonomije, prenosi agencija Frans pres.

Kako se dodaje u izveštaju, deflatorni pritisci u većini zemalja eksternog karaktera i dolaze u formi opadajućih cena kako sirovina, tako i proizvedenih dobara.

"Niska inflacija testira sposobnost centralnih banaka da koriste monetarnu politiku za podsticanje tražnje, budući da su verovatno kamatne stope već veoma niske, što im daje malo prostora za dalje snižavanje kamata", primećuje Fond.

To je bio slučaj sa američkom Upravom federalnih rezervi, Evropskom centralnom bankom i centralnom bankom Japana, pri čemu su poslednje dve već spustile neke kamate u negativnu teritoriju, zaključuje Fond.

"Tvrdoglava deflacija na kraju može dovesti do skupih deflatornih ciklusa, kao što je to bio slučaj u Japanu, kada slaba tražnja i deflacija podstiču jedno drugo, i kada se sve završava narastanjem tereta duga i ugrožavanjem ekonomske aktivnosti i otvaranja radnih mesta", navodi MMF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: