Istorija počinje danas: Princ reže plate Arapima

Saudijska Arabija je odlučila da smanji plate državnim službenicima i to prvi put u istoriji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

13:55

Istorija počinje danas: Princ reže plate Arapima
(Foto: Getty images)

Država je morala da povuče ovaj potez jer pokušava da obuzda javnu potrošnju u vreme niske cene nafte.

Kraljevina je donela dekret po kome bi plate ministara trebalo da se srežu 20 odsto, a naknade za stan i propratne troškove, kao što je automobil za članove Skupštine - za 15 odsto.

Državnim službenicima koji su niži po hijerarhiji biće suspendovan rast plata, a takođe plaćanje prekovremenog rada i godišnjeg odmora, biće redukovano.

Oko trećine radne snage u toj zemlji zaposleno je u javnom sektoru.

Izdvajanje za njihove plate i naknade činilo je skoro polovinu vladine potrošnje u 2015. godini ili oko 120 milijardi dolara, što je napravilo rupu u budžetskoj kasi od čak 98 milijardi dolara.

Analitičar BBC-ja Sebasitijan Ašer kaže da je došao kraj prećutnom dogovoru običnih Saudijaca i vladajuće elite, da građani mogu sve - da ne očekuju previše stresa ukoliko prihvate postojeće stanje - i da se takav sistem polako urušava.

Ogromna rupa u budžetu bila je znak da je hitno potrebna promena.

Podsetimo, prestolonaslednik Muhamed bin Salman predstavio plan za poboljšanje ekonomije i spas od niske cene nafte. Ali izgleda da druge oblasti ekonomije te zemlje naprosto nisu dorasle naftnom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: