Rusi i Arapi još ne reaguju na ekspanziju SAD-a

Predsednik saudijske naftne kompanije Saudi Aramko Amin Naser ocenio je danas da se naftno tržište oporavlja, ali da je i dalje slabo.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.09.2016.

16:12

Rusi i Arapi još ne reaguju na ekspanziju SAD-a
Foto: Thinkstock

"Iako naftno tržište izlazi iz svoje najveće krize, i dalje je slabo. Investicije u proizvodne kapacitete nafte i gasa u celom svetu odložene su ili se od njih odustalo, što je dovelo do slabljenja ponude", rekao je Naser na konferenciji o energetici u Dubaiju.

Konferencija se održava dva dana uoči neformalnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) na kojem će se razgovarati o zamrzavanju naftne proizvodnje u cilju povećanja cene.

Cene nafte u Evropi danas su u blagom porastu, a zemlje članice OPEC-a sastale su se na energetskom forumu u Alžiru, dok će u sredu biti održan neformalni sastanak na kojem će učestvovati i Rusija, najveći svetski proizvođač nafte.

Prema Naserovim rečima, naftno tržište se postepeno dovodi u ravnotežu uprkos nestabilnosti i cene bi vremenom mogle da se poboljšaju, ali bi, kako je naveo, nestabilnost mogla potrajati "i u bliskoj budućnosti".

Saudijska Arabija i Rusija, dva najveća svetska proizvođača nafte, nisu do sada preduzele nikakve mere u cilju zaustavljanja rasta ponude koji od sredine 2014. godine dovodi do obaranja cene, što je posledica ekspanzije proizvodnje američke sirove nafte i strategije OPEC-a da zadrži svoj udeo na tržištu.

OPEC je pokrenuo pitanje zamrzavanja proizvodnje, čemu se protivi Iran, koji pokušava da povrati svoj udeo u globalnom tržištu nafte nakon ukidanja ekonomskih sankcija Zapada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: