Godišnje zbog nemarnosti bacimo 1.200 EUR

Prosečni Slovenac zbog financijske nediscipline za godinu dana izgubi 1.208 evra, najviše zbog nemarnosti i prečestih odlazaka u trgovinu.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Nedelja, 25.09.2016.

12:52

Godišnje zbog nemarnosti bacimo 1.200 EUR
Foto: Thinkstock

Jedan od razloga je i ulaženja u minus na računu, odabira skupljih telefonskih operatera i dobavljača energije, izračunala je poznata slovenska specijalistkinja za vođenje ličnih finansija.

"Kod svojih klijenata odmah primetim da bespotrebno plaćaju skuplju struju ili telefon i druge usluge iako bi bez problema odmah mogli da promene operatera. U trgovinu idu tri puta nedeljno, a ne jednom kako bi trebalo, a previše plaćaju razna osiguranja ili bankarske usluge", kazala je Ana Vezovišek.

Ona je specijalistkinja za lične finansije, a preko svoje konsultantske kompanije "Vezovišek i partneri" građanima u finansijskim problemima pomaže već dvadesetak godina.

Tokom godina rada, stekla je bogato iskustvo o njihovom "rasipanju" i načinima kako se stvari mogu opet dovesti u red.

Ako se umesto banke koja svoje usluge naplaćuje skupo izabere banka s najnižim cenama, godišnje se može uštedeti do 100 evra.

Dodatnih 200 evra njenim klijentima ostaje u džepu ako poslušaju savet da ne ulaze u minus na računu jer tako plaćaju visoke kamate banci, a skoro toliko ako se odreknu raznih potrošačkih i bankarskih kartica.

Slovenci prema njenoj analizi takođe previše plaćaju za razna osiguranja iako se ne razumeju u komplikovane osiguravajuće usluge koji im se nude, a imaju i naviku da skoro svaki dan skoknu u neku trgovinu.

U nabavke je najbolje ići samo jednom nedeljno, sa obaveznim spiskom potrebnih namirnica.

"Brižno vođenje ličnih finansija mora postati temelj i svakodnevica svake porodice. Treba prestati sa izgovorima da su prihodi preniski i da se sa troškovima ništa ne može učiniti", kaže ona.

"Kad stvari uzmemo u svoje ruke i prestanemo da živimo od plate do plate, svaki mesec će nam ostati neđto novca. Taj novac se ne bi smeo da se dira, već štedi", ističe ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: