TTIP pada u ruke Trampa i Hilari

Poslednji pokušaj da se pre kraja mandata američkog predsednika Baraka Obame postigne sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD nije uspeo.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.09.2016.

10:29

TTIP pada u ruke Trampa i Hilari
Foto: Getty images

Oko ovoga su se saglasili ministri trgovine iz zemalja članica Evropske unije.

"Nije realno da do kraja mandata Obamine administracije postignemo konačan sporazum", izajvio je slovački ministar trgovine Peter Žiga, čija zemlja predsedava Evropskom unijom šest meseci, prenosi agencija Frans pres.

Najnovijom odlukom, sudbina trgovinskog sporazuma se prebacuje u ruke SAD, odnosno u ruke Hilari Klinton ili Donalda Trampa, koji se u svojim predsedničkim kampanjama protive trgovinskom sporazumu.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem, koja vodi pregovore sa SAD, izjavila je da će novoj američkoj administraciji trebati pet do šest meseci da u potpunosti preuzme vlast, i da će zbog toga doći do prirodne pauze u pregovorima.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD pod nazivom Sporazum o transatlanskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP) trebalo bi da omogući kreiranje najvećeg tržišta na svetu od 850 miliona potrošača, koje će se protezati od Havaja do Litvanije.

Ovaj sporazum, o kom se pregovara od 2013. godine, postao je međutim goruće pitanje, u trenutku kada se u SAD, Francuskoj i Nemačkoj približavaju ključni izbori.

U Evropi je prisutan veliki strah da će TTIP ugroziti standarde EU u ključnim oblastima kao što su zdravstvo i socijalna zaštita.

Tom sporazumu se najviše protivi Francuska, čiji je ministar trgovine Matijas Fekl izjavio da socijalistička vlada više ne podržava nastavak pregovora, apelujući na Evropu da odustane od pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: