Venredni savet u EU: Svi hoćemo sa Kanadom

Članice Evropske unije jednoglasno podržavaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom i zvanično će ga odobriti narednog meseca.

Svet

Izvor: B92

Subota, 24.09.2016.

09:59

Venredni savet u EU: Svi hoćemo sa Kanadom
Foto: Thinkstock

"Spremamo se za vanredni savet ministara 18. oktobra na kom će ministri zvanično odobriti sporazum, kako bismo mogli da ga 27. oktobra potpišemo sa Kanadom", izjavio je neimenovani zvaničnik EU na marginama trgovinskih pregovora EU u Bratislavi, a prenosi agencija Frans pres.

"Kanadski premijer Žistin Trido neće doći u Brisel u oktobru kako bi kući otišao praznih ruku", dodao je taj zvaničnik.

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kanade, pod nazivom Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski ugovor (CETA), zvanično je zaključen 2014. godine, ali se otada suočio sa nizom oštrih kritika, zbog čega je njegova implementacija odložena.

Kako prenosi agencija Rojters, Evropska komisija se nada da će vlade članica EU odobriti CETA pre nego što zvanični Brisel 27. oktobra potpiše sporazum sa kanadskim vlastima.

Evropski parlament će, takođe, morati da se izjasni kako bi omogućio stupanje na snagu sporazuma u narednoj godini.

CETA je do sada najambiciozniji trgovinski sporazum EU i trebalo bi da, odmah pošto stupi na snagu, donese ukidanje carina na 98 odsto proizvoda. Taj sporazum takođe podrazumeva regulatornu saradnju, održivi razvoj i pristup državnim tenderima.

Sindikati i ekološke grupe se, međutim, protive CETA, koji će, kako tvrde, pogoršati uslove rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: