Jeftina goriva su kriva: Nuklearke još jače

Agencija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju predvidela je da će biti nastavljen rast proizvodnje nuklearne energije u narednih 15 godina.

Svet

Izvor: B92

Subota, 24.09.2016.

09:11

Jeftina goriva su kriva: Nuklearke još jače
Foto: Thinkstock

Međutim, ona je srezala ranije projektovanu stopu tog rasta zbog niskih cena fosilnih goriva i konkurencije iz obnovljivih izvora.

"Nuklearna energija će, na duge staze, i dalje igrati važnu ulogu u svetskom energetskom miksu", navodi se u novom izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prenosi agencija Frans pres.

Prema nižoj prognozi IAEA, svetski kapaciteti za proizvodnju nuklearne energije porašće za 1,9 odsto do 2030. godine u odnosu na 2015. godinu, na 390,2 gigavata (GW), dok viša procena predviđa rast od 56 procenata na 598,2 GW.

Prethodne projekcije IAEA su predviđale rast između 2,4 odsto i 68 odsto.

Niža prognoza pretpostavlja da će trenutni tržišni, tehnološki i resursni trendovi biti nastavljeni uz male promene u politikama koje će uticati na nuklearnu energiju, navode iz IAEA.

S druge strane, viša projekcija pretpostavlja povećanje stopa privrednog rasta i potrošnje električne energije, posebno u Aziji, plus veće okretanje zemalja nuklearnoj energiji kako bi ispunile svoje obaveze preuzete Pariskim sporazumom o klimatskim promenama iz 2015. godine, objašnjava se u izveštaju IAEA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: