Najsiromašniji najbolji dužnici - sve vraćaju

Međunarodno udruženje za razvoj (IDA), ogranak Svetske banke zadužen za najsiromašnije države sveta, dobilo je prvi put ikada javni kreditni rejting.

Svet

Izvor: B92

Petak, 23.09.2016.

11:12

Najsiromašniji najbolji dužnici - sve vraćaju
Foto: Thinkstock

To će mu omogućiti da pozajmljuje sredstva na međunarodnim tržištima kapitala.

IDA, koja obezbeđuje grantove i povoljne kredite za 77 najsiromašnijih zemalja sveta, dobila je najviši rejting, trostruko A sa stabilnim izgledima od rejting agencija Mudis i Standard&Purs (S&P), saopštila je Svetska banka, a prenosi agencija AFP.

IDA trenutno pregovara o novom krugu novčanih priloga od suverenih država za pokrivanje perioda od 2017. do 2020. godine, a pristup tržištima kapitala može da ojača ta sredstva za polovinu, kaže Aksel van Trotsenburg, potpredsednik Svetske banke za razvoj finansija.

"Još uvek smo u pregovorima, ali će ovo priznanje svakako značajno povećati naša sredstva", izjavio je van Trotsenburg za AFP, dodajući da je moguće da ona budu "povećana i za pedeset procenata".

Prethodni paket, dogovoren 2013. godine, iznosio je 52 milijarde dolara, precizirao je.

Agencija Mudis je u saopštenju navela da je njena ocena o rejtingu zasnovana na visokoj adekvatnosti kapitala i likvidnosti IDA-e, kao i snažnoj podršci zemalja članica.

"Iako IDA pozajmljuje sredstva nekim od najsiromašnijih zemalja sveta, njeni pokazatelji kapitala su visoki", naveo je Mudis, dodajući da je njen procenat "loših kredita, koji je iznosio u proseku 2,4 odsto u poslednjih sedam godina, pao ispod 2,0 procenta u fiskalnoj godini 2016".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: