SAD priznale kapitulaciju a Evropa spasava

Ministri trgovine zemalja članica Evropske unije pokušaće u Bratislavi da spasu pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa SAD.

Svet

Izvor: B92

Petak, 23.09.2016.

10:56

SAD priznale kapitulaciju a Evropa spasava
Foto: Thinkstock

Sastanak se održava u sred sve glasnijih zalaganja vodećih evropskih sila, Francuske i Nemačke, da se od njih odustane.

Ministri iz 28 zemalja članica će pokušati da prevaziđu duboke nesuglasice, nakon što je na desetine hiljada demonstranata ove nedelje prošetalo ulicama evropskih gradova u znak protesta protiv trgovinskog sporazuma između EU i SAD, prenosi agencija Frans pres.

Odbrana sporazuma o slobodnoj trgovini postaje sve teži zadatak za lidere zbog, kako ocenjujeAFP, uspona populista kao što je Donald Tramp, koji globalizaciju krivi za gubitak radnih mesta i smanjenje plata.

Na agendi pregovora u Bratislavi biće i trgovinski sporazum sa Kanadom, koji je, prema ocenama kritičara, pokušaj postavljanja opasnog presedana pre nego se zaključi mnogo veći sporazum sa SAD.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD pod nazivom Sporazum o transatlanskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP) trebalo bi da omogući kreiranje najvećeg tržišta na svetu od 850 miliona potrošača, koje će se protezati od Havaja do Litvanije.

Ovaj sporazum, o kom se pregovara od 2013. godine, postao je međutim goruće pitanje, u trenutku kada se u SAD, Francuskoj i Nemačkoj približavaju ključni izbori.

"Kako vreme prolazi sve su manje i manje šanse za usvajanje TTIP-a. Biće sporazuma sa SAD, ali možda nakon prirodne pauze kako bi se dalo vreme novoj administraciji", izjavila je evropska komesarka za trgovinu, Sesilija Malmstrem, koja će takodje prisustvovati razgovorima u Bratislavi.

U Evropi je prisutan veliki strah da će TTIP ugroziti standarde EU u ključnim oblastima kao što su zdravstvo i socijalna zaštita.

Tom sporazumu se najviše protivi Francuska, čiji je ministar trgovine Matijas Fekl izjavio da socijalistička vlada više ne podržava nastavak pregovora, apelujući na Evropu da odustane od pregovora.

Sa druge strane i američka administracija ne gaji prevelike nade da će sporazum biti usvojen, što je u četvrtak potvrdio i drugi čovek SAD-a Džo Bajden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: