Kraj ere: Erikson gasi proizvodnju kod kuće

Švedski proizvođač telekomunikacione opreme Erikson planira da ugasi proizvodnju u matičnoj zemlji, što će značiti gubitak oko 3.000 radnih mesta.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2016.

11:52

Kraj ere: Erikson gasi proizvodnju kod kuće
Foto: Gettyimages

List Svenska Dagbladet objavio je da je dobio "poverljive dokumente" o programu smanjenja troškova za tri milijarde kruna (313 miliona evra).

Prema pisanju Svenska Dagbladeta, 60 odsto ušteda trebalo bi da bude realizovano u Švedskoj a ostatak u inostranstvu.

U Eriksonu nisu bili dostupni za komentar te informacije.

Kompanija zapošljava oko 116.000 radnika širom sveta, uključujući 15.000 u Švedskoj.

Planirano ukidanje 3.000 radnih mesta u proizvodnji biće provedeno u ključnom sektoru mreža, piše Svenska Dagbladet.

Ukoliko informacija bude potvrđena, biće to kraj jedne ere budući da Eriksonova proizvodnja u Švedskoj datira još od 1876. godine.

Švedska je kompanija još u aprilu najavila strukturne promene u sklopu programa kojim nameravaju da povećaju efikasnost poslovanja i podstaknu rast.

Izveštaj švedskog lista nadovezaose na majsku odluku kompanije o smni izvršnog direktora Hansa Vestberga koji je tu dužnost obavljao sedam godina. Pod njegovim vođstvom kompanija je muku mučila s pariranjem konkurenciji Nokije, Siemensa i Alcatel-Lucenta i s proširenjem udela u zasićenim i žestokom konkurencijom obeleženim tržištima Evrope i Severne Amerike.

U drugom tromesečju Erikson je zabeležio pad dobiti i prihodi za 26 odnosno 11 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: