Neće da rade u Nemačkoj za 1.400 EUR

Razgovori za posao u Nemačkoj, nisu u potpunosti ispunili očekivanja Hrvata koji su se nadali višim platama. Agencije su razočarane zbog slabog interesovanja.

Svet

Izvor: Slobodna Dalmacija

Sreda, 21.09.2016.

13:43

Neće da rade u Nemačkoj za 1.400 EUR
Foto: Getty images

“Razgovori i probni rad koji su se nekoliko dana održavali u Splitu nažalost nisu ispunili u potpunosti naša očekivanja. Očekivali smo veće interesovanje, dok su kandidati očekivali veću platu”, kaže direktorka "Sidosa" Antonija Ordulj.

“Za redovno radno vreme od 40 sati nedeljno od ponedeljka do petka, plata za rukovaoca viljuškara kreće se od 1200 dp 1400 evra neto, u zavisnosti od toga u koji poresni razred spada kandidat. Na ovu platu idu naravno svi zakonski dodaci ako zaposleni radi prekovremeno ili nedeljom”, otkriva Ordulj, dodajući da uz ova dva zanimanja posao vrlo lako mogu da nađi i električari, zavarivači, telefonski operateri koji poznaju više stranih jezika, kao i kabinsko osoblje za aviokompanije.

Celi proces obavlja se na način da lokalna agencija, u ovom slučaju "Sidos", u ime stranih agencija objavi ponudu za slobodna radna mesta, pa je potom zadužena za prikupljanje biografija, a u većini slučajeva odrade i informativne telefonske razgovore kako bi testirali poznavanje nemačkog jezika, pa zatim i istražili šta kandidat traži i želi od posla.

Zatim sledi izrada profila kao i predstavljanje kandidata stranoj agenciji koja na temelju prikupljenih podataka odlučuje zadovoljava li kandidat uslove, je li potreban još jedan telefonski razgovor, je li potreban razgovor uživo, preko Skajpa ili možda pak probni rad.

Odabranog kandidata preuzima strana agencija i dalji proces odvija se preko njih, bilo da se radi o posredovanju ili o privremenom zapošljavanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: