Kupuju Monsanto bez para, ko će im dati bogatstvo?

Nemački poljoprivredno-hemijski koncern Bajer AG planira da se ove nedelje sastane sa bankama kako bi dobio kredit za preuzimanje Monsanta.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

15:34

Kupuju Monsanto bez para, ko će im dati bogatstvo?
Foto: Tanjug, AP

Reč je o zajmu za premošćavanje od 57 milijardi dolara koji će podržati najavljeno preuzimanje američkog proizvodjača genetski modifikovanih semena Monsanta, javlja agencija "Blumberg".

Bajer je prošle nedelje dogovorio kupovinu Monsanta za 66 milijardi dolara, što je najvredniji ugovor u ovoj godini i najveća akvizicija koju je jedna nemačka kompanija ikada realizovala u inostranstvu, navodi njujorška agencija.

Nemačka kompanija će transakciju finansirati zaduživanjem kod banaka i emitovanjem 19 milijardi dolara vrednih konvertibilnih obveznica.

Banke kao što su Benk ov Amerika, Kredi Svis, "Goldman Saks", HSBC i "JP Morgan Čejs", pristale su da, kako navodi njujorška agencija, odobre sredstva Bajeru.

Ovim spajanjem će nastati najveća svetska kompanija u sektoru proizvodnje semena i pesticida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: