Poklon Đokoviću, a sada ih prave i za Nemce

Zatvorski dani postali su nešto kraći i za tridesetak zatvorenika, koji su našli mesto za mašinama u "Beminom" pogonu u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka.

Svet

Izvor: Nezavisne novine

Nedelja, 18.09.2016.

12:36

Poklon Đokoviću, a sada ih prave i za Nemce
Foto: Thinkstock

Banjalučka fabrika obuće "Bema" otvorila je proizvodni pogon u krugu zatvora na Tunjicama gde zatvorenici u dve smene proizvode delove obuće.

Umesto dokoličenja u ćeliji osuđeni za mašinama kroje i šiju delove obuće koju radnici "Beme" u svojim pogonima ugrađuju u finalni proizvod namenjen za nemačko tržište.

Proizvodni pogon smešten u zatvorenom delu Kazneno-popravnog zavoda usrećio je osuđenike koji prekraćuju vreme i ujedno zarađuju za džeparac.

Tehnički direktor "Beme" Marinko Umičević, koji je poznat po originalnim poslovnim idejama, kaže da će zapošljavanje bar delimično poboljšati položaj zatvorenika.

"Za sada je zaposleno tridesetak osuđenika, ali planiramo da proširujemo obim poslova pa će biti posla za pedesetak zatvorenika na Tunjicama. Ideja je odlična, prezadovoljan sam i verujem da će osuđenici imati posla tokom cele godine", kaže Umičević.

Radnici "Beme" su po želji posao koji trenutno obavljaju zatvorenici ranije nosili kući, a uglavnom se radi o ručnom šivenju.

"Poslali smo modelare da ih obuče, a oni su se izuzetno dobro pokazali. Vrlo su pedantni i uredni, zadovoljni smo kvalitetom i urednim terminima isporuke", kaže Umičević.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka Goran Selak kaže da je privredna jedinica u sklopu ustanove potpisala ugovor o pokretanju proizvodnje delova obuće sa "Bemom".

"Radnici "Beme" su obučavali zatvorenike 15 dana, a proizvodnja je počela 1. septembra. Osuđenici proizvode delove obuće u zatvorenom delu ustanove i za taj rad primaju zagarantovani iznos plate uvećan za bonuse na osnovu učinka", kaže Selak i naglašava da zatvorenici mesečno mogu da zarade do 150 KM (oko 75 evra).

Osuđenici su pokazali veliko interesovanje za rad u "Beminom" pogonu i proizvodnja se pokazala kao odličan vid njihove socijalizacije, a Selak kaže da je izuzetno zadovoljan ponašanjem zatvorenika koji su pokazali visok stepen odgovornosti i disciplinovanosti.

"Ukoliko se ovaj pilot-projekat pokaže uspešnim postoji mogućnost i za povećanje obima posla i zapošljavanje dodatnog broja zatvorenika", kaže Selak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: