Znate li ko je zapravo napravio "bubu"?

Najomraženija ličnost u istoriji čovečanstva ujedno je i neko ko je razveselio milione ljudi širom sveta.

Svet

Izvor: B92

Subota, 17.09.2016.

10:04

Znate li ko je zapravo napravio
(Foto: Thinkstock.com)

Dok je sedeo u restoranu jednog letnjeg popodneva davne 1932. godine, čovek u odelu je na salveti iscrtavao prototip onoga što će u budućnosti postati nadaleko poznat model Folskvagena.

U vreme kada je samo elita mogla sebi da priušti automobil, ovaj čovek je smatrao da bi svaki čovek trebalo da ima svoj automobil i osmislio je dizajn koji je trebalo da oslikava pouzdanost, uživanje i porodična putovanja.

Autor prototipa je uskoro predao svoju skicu direktoru Daimler-Benz kompanije i naglasio mu koliko je taj projekat važan: "Uzmi ovo i posavetuj se sa ljudima koji se u automobile razumeju više od mene. Ali nemoj da zaboraviš. Hoću da se čujemo uskoro u vezi sa tehničkim detaljima modela."

Tako je i bilo i model se ubrzo pojavio u proizvodnji.

Isprva je ime ovog modela bilo KdF, Kraft durch Freude (u prevodu "snaga kroz užitak"), da bi kasnije dobio ime po kome ga danas svi znamo - Buba.

Samo godinu dana nakon što je nacrtao prototip, Adolf Hitler, autor skice, postao je kancelar Nemačke. Paradoksalno, Folksvagenov model Bube postao je tokom '60-ih i '70-ih godina jedan od simbola mirovnog pokreta i hipika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: