SAD objavila "rat" Kini, krše limite

Sjedinjene Američke Države pokrenule su sudski spor protiv Kine pred STO zbog subvencionisanja domaće proizvodnje pirinča, pšenice i kukuruza.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.09.2016.

09:11

SAD objavila
Foto: Thinkstock

U tužbi se navodi da kineske subvencije znatno premašuju limite na koje se Kina obavezala kada se 2001. godine pridružila STO, prenosi agencija Rojters.

Iz kancelarije američkog trgovinskog predstavnika je saopšteno da je "cenovna podrška" Kine ovih žitaricama gotovo za 100 milijardi dolara veća od limita dogovorenog unutar STO i da to predstavlja veštačku vladinu podršku kineskim poljoprivrednicima kako bi povećali proizvodnju.

"Ovi programi narušavaju kineske cene, ugrožavaju američke poljoprivrednike i očigledno krše limite na koje se Kina obavezala kada se priključila STO", izjavio je trgovinski predstavnik SAD Majkl Froman.

Američki predsednik Barak Obama je izjavio da je njegova administracija "pobedila u svakom postupku u kom je STO donosila presudu".

Kako prenosi Rojters, ovo je 14. postupak koji je SAD pokrenula protiv Kine pred STO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: