Nemcima se ne piše dobro: "Zakočeni" sve do...

Ekonomski rast Nemačke će biti gotovo prepolovljen u 2017. godini, jer Bregzit i drugi rizici pogađaju izvoznike, saopštio je nemački institut DIW.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2016.

13:40

Nemcima se ne piše dobro:
Foto: Thinkstock

Institut, pak, za ovu godinu predviđa ubrzanje privrednog rasta na 1,9 odsto zbog snažne domaće tražnje, prenosi agencija Rojters.

Prigušene perspektive za narednu godinu dolaze posle niza sumornih podataka za nemački prerađivački sektor, budući da su industrijske porudžbine jedva porasle u julu, a industrijska proizvodnja zabeležila najveći pad u gotovo dve godine.

"Odluka o Bregzitu će verovatno zakočiti nemačku spoljnu trgovinu do sredine 2017. godine", navodi se u saopštenju instituta.

Velika Britanija je treće najvažnije izvozno tržište za Nemačku, dok je neizvesnost u pogledu budućih odnosa Londona sa preostalih 27 članica Unije ugrozila investicione odluke.

Institut DIW je povisio prognozu privrednog rasta Nemačke za 2016. godinu na 1,9 odsto sa 1,7 odsto, uglavnom zbog snažnih performansi u prvih šest meseci tekuće godine, ali je istovremeno snizio projekciju za narednu godinu na 1,0 sa 1,4 odsto, navodeći kao razlog vanredne faktore, poput onog da veći broj praznika pada u radne dane.

"Očekuje se da će Bregzit koštati nemačku ekonomiju 0,3 procentna poena BDP-a u narednoj godini", izjavio je šef DIW Marsel Fračer, dodajući da će manji broj radnih dana sniziti ukupnu stopu privrednog rasta za dodatnih 0,4 procentna poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: