Nemci bez milosti: London na potezu

Nemačka vlada ponovila je da nema pregovora o trgovini s Velikom Britanijom pre nego što ta zemlja ne pokrene proces istupanja iz Evropske unije.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.09.2016.

08:26

Nemci bez milosti: London na potezu
Foto: Thinkstock

Kako dodaju, vlasti u Londonu ne mogu da pregovaraju s drugim zemljama dok ne izađu iz Unije.

"Situacija je jasna. Zemlja članica EU ne može da pregovora o bilateralnim trgovinskim odnosima s nekom drugom zemljom van EU, dok je još članica Unije", izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Nemačka vlada je aludirala na bilateralne sastanke koje je imala britanska premijerka Tereza Mej tokom nedavnog samita Grupe 20 svetski najvećih privrednih sila (G 20) u Kini.

Tereza Mej je tokom tih sastanaka rekla da su mogući brojni trgovinski sporazumi Velike Britanije kad izađe iz EU, među kojima su interesovanje pokazale Australija, Indija i Južna Koreja.

Velika Britanija nije još pokrenula proceduru istupanja iz EU, posle referenduma 23. juna na kojem su se Britanci izjasnili za odlazak iz Unije.

Britanska premijerka izjavila je u nekoliko navrata da neće pokrenuti proceduru izlaska pre kraja ove godine, odnosno da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma kojim zemlja članica EU pokreće proceduru o njenom istupanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: