SAD: Za mesec solidnih 177.000 radnih mesta

Preduzeća u SAD zaposlila su solidnih 177.000 novih radnika u avgustu ove godine, objavila je kompanija ADP, koja se bavi praćenjem korporativnih platnih lista.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.08.2016.

17:38

SAD: Za mesec solidnih 177.000 radnih mesta
Foto: Thinkstock

Oni su nagovestili verovatne dobre pokazatelje Ministarstva za rad koji se očekuju u petak.

"Rast novih radnih mesta u avgustu je bio stabilan i konzistentan nivoima iz prethodnih meseci, pošto se poboljšala potrošačka situacija", rekao je Ahu Jildirmaz, šef Istraživačkog instituta ADP, prenosi agencija Frans pres.

"Nastavak snažnog rasta zapošljavanja u sektoru usluga amortizovao je slabosti u oblasti proizvodnje robe", dodao je on.

Analitičari kažu da podaci ADP-a podržavaju njihovu prognozu da će Ministarstvo rada u petak izvestiti o povećanju broja novih radnih mesta u javnom i privatnom sektoru od 180.000, u odnosu na 255.000 prethodnog meseca, ali ističu da je to i dalje snažan pokazatelj.

Dobar izveštaj o novom zapošljavanju, kako ocenjuje francuska agencija, mogao bi biti inicijalna kapisla za Federalne rezerve (Fed) da već krajem septemba donesu odluku o dugo očekivanom povećanju kamatnih stopa.

"ADP-ovi podac pokazuju da trend rasta zaposlenosti ostaje prilično jak - dovoljno jak da održi trend smanjenja stope nezaposlenosti", ocenjuje Džim O`Saliven, glavni američki ekonomista u konsalting kompaniji High Frequency Economics.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: