Francuski ministar privrede podneo ostavku

Francuski ministar privrede Emanuel Makron podneo je ostavku, a kao razlog se navodi njegova predsednička kandidatura.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

17:13

Francuski ministar privrede podneo ostavku
Foto: Thinkstock

Makron je podneo ostavku kako bi otvorio svoj put ka predsedničkoj kandidaturi na izborima sledeće godine.

Kancelarija francuskog predsednika je podvrdila da je Makron podneo ostavku, dodajući da će ministar finansija Mišel Sapin preuzeti njegovu poziciju, zajedno sa svojom.

Makron (38) bi tako mogao da postane najmlađi predsednik u istoriji Francuske, prenela je agencija AFP.

Makron, bivši investicioni bankar i milioner, podneo je ostavku "da bi se u potpunosti posvetio svom političkom pokretu", saopštilo je predsedništvo, što se odnosi na pokret "En marš" (U pokretu), koji je Makron osnovao u aprilu.

On će biti novo lice u trci za novog predsednika Francuske, u koju se već uključio bivši predsednik te zemlje Nikola Sarkozi (61) i bivši premijer Alen Žipe (71), obojica desničari.

Pored toga, na izborima zakazanim za 23. april i 7. maj, ukoliko dođe do drugog kruga, jedan od kandidata će biti i čelnica antiimigracionog desničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen.

Ostavka Makrona predstavlja udarac za Olanda, čija je popularnost kod građana trenutno na nižem nivou od bilo kojeg predsednika još od Drugog svetskog rata.

On je obećao da se neće ponovo kandidovati za tu funkciju ukoliko ne uspe da smanji uporno visoku stopu nezaposlenosti, koja se kreće oko 10 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: