Bankari saterani u ćošak, bomba samo što ne pukne

Slabe korporativne zarade, bankarska kriza i Bregzit prisiljavaju banke da se pripreme za najgori scenario u drugoj polovini godine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

10:32

Bankari saterani u ćošak, bomba samo što ne pukne
(Foto: Thinkstock.com)

Kako CNBC citira jednog finansijskog analitičara, banke se spremaju za “ekonomsku nuklearnu zimu”.

Pokretanje Člana 50, mogući referendumi u drugim evropskim zemljama mogli da dovedu do pada evra i funte ispod 1,20 dolara pa i manje.

“Banke su sada spremne na sve”, rekao je izvor u CNBC iz jedne banke.

Nakon što je Velika Britanija glasala da napusti EU, počele su i priče da bi sličan referendum mogao da se održi i u Francuskoj i Holandiji, ali i drugim zemljama.

“Tržišta mrze nesigurnost, a dešavanja ove godine su nažalost, stvorila mnogo misterije oko toga šta će se sledeće dogoditi”, dodao je izvor.

Akcije najvećih banaka su pale. Dojče banka je izgubila gotovo 45 odsto vrednosti. Kredi svis izgubio je 41 odsto, a Rojal bank of Skotland pao je za 35 odsto u 2016. godini. Neizvesnost i nestabilnost primećena je u svim oblastima privrede od rudarstva do proizvodnje automobila.

Bregzit je bio najveća neizvesnot na svetskim finansijskiim tržištima do sada, ali analitičari pozivaju kompanije da nastave sa radom uprkos maglovitoj budućnosti.

“Mislim da će u drugoj polovini godine najveća neizvesnost biti Bregzit, ali taj proces će trajati dve ili tri godine, pa će kompanije morati da zasuču rukave i nastave sa radom“, rekao je izvor CNBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: