Ako je ovo tačno - kupite na vreme i zaradite

Kao što je bilo očekivano, govor čelnice američkog Feda prošle nedelje, uzrokovao je značajne pomake na finansijskim tržištima.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

10:18

Ako je ovo tačno - kupite na vreme i zaradite
Foto: Thinkstock

Naime, Dženet Jelen je izjavila da na osnovu poboljšanja stanja na američkom tržištu rada raste i verovatnost podizanja kamatnih stopa u idućim mesecima.

Odmah nakon objave vesti na platformama Admiral Marketsa američki dolar je u odnosu na evro ojačao 1 odsto, a u odnosu na japanski jen 1,5 procenata.

Njenu izjavu pojačala su još dva člana odbora guvernera centralne banke koji odlučuju o monetarnoj politici. Jedan je izjavio da je moguće da će već u 9. mesecu podignuti kamatne stope, dok je drugi izjavio da bi po njemu bilo prikladno dva puta podići kamatne stope do kraja godine.

U većini ostalih razvijenih ekonomija kamatne stope su na najnižim nivoima u istoriji i jednostavno se ne isplati držati kapital uložen u npr. nemačke ili japanske obveznice.

Zbog toga čak i najava blagog podizanja kamatnih stopa u SAD-u dovodi do jačanja dolara. Naime, institucionalnim ulagačima je svaki postotak prinosa jako bitan, pa najčešće preferiraju kapital držati u valuti koja donosi viši prinos. Pri prebacivanju kapitala iz drugih valuta u dolar, dolazi do masovne potražnje za američkom valutom, kojoj na osnovu toga vrednost raste.

Sastanak Feda održava se 21. septembra i nakon prošlonedeljnih izjava postoji značajna verovatnoća da će do tada američki dolar postepeno jačati. Ukoliko zaista tada dođe do podizanja kamatnih stopa, dolar će nastaviti da jača, te bi u tom slučaju do kraja godine sa sadašnjeg nivoa ojačao više od 5 odsto u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta.

Ostali instrumenti su takođe reagovali na vest objavljenu u petak. Deonice su blago pale, očito zbog straha da će dizanje kamatnih stopa poskupeti trošak zaduživanja kompanija i negativno uticati na profitabilnost.

Cena zlata je od petka takođe blago pala. Zlato negativno reaguje na kamatne stope jer s rastom kamatnih stopa na štednju i obveznice, pada interes za posedovanje zlata. S obzirom da je tržište zlata manje likvidno od valutnog tržišta, ukoliko dođe do talasa rasprodaje zlata, cena mu može značajno pasti.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će pad zlata u postotku biti mnogo veći nego što će biti jačanje dolara u odnosu na ostale valute. Ukoliko dođe do jednog ili dva podizanja kamatnih stopa do kraja godine, cena zlata bi sa sadašnjih 1319,00 USD po unci lako mogla pasti na manje od 1200,00 USD po unci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: