Britanijom odzvanja: Demontirali smo EU "bombu"

Zagovornici ostanka nisu bili u pravu - slaveći “vrište” naslovne strane britanskih euroskeptičnih tabloida nakon najnovijih podataka.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

15:53

Britanijom odzvanja: Demontirali smo EU
Foto: Thinkstock

Najnoviji objavljeni podaci pokazuju da je privreda, suprotno očekivanjima, u sasvim solidnom stanju.

Poslednji u nizu jeste podatak o ličnoj potrošnji koji pokazuje da je britanskim trgovcima avgust bio najbolji mesec u zadnjih šest meseci.

Indeks maloprodajnog volumena u avgusti je dosegao vrednost od devet bodova, što je oštar skok nakon julskih -14 bodova.

Analitičari za takav rezultat tumačenje nalaze u toplom letu, kao i slaboj funti koja je podstakla turiste na veću potrošnju.

Inače, turista je 20 odsto više. Ali, lična potrošnja nije jedini sveži pozitivni pokazatelj. Pre desetak dana objavljeno je i kako je u julu broj prijava nezaposlenih na “tržištu rada” neočekivano pao. Da se perspektive britanske “post-Bregzit” ekonomije menjaju govori i primetna promena stava ekonomista.

Iako je i dalje prevladavajući stav da je dva meseca nakon referenduma prerano donositi zaključke kako će se privreda nositi s efektima izlaska iz Evropske unije, sve se više veruje da će zemlja ipak uspeti da izbegne recesiju. Do pre svega mesec dana u analizama ekonomista recesija je bila neizbežna. Mediji u tom kontekstu podsećaju na izjave bivšeg premijera Davida Kamerona kako će glasanje za izlazak podmetnuti bombu pod privredu.

Uvek oprezno tržište kapitala za sada veruje da je ta bomba - ako je i bila podmetnuta - već odavno demontirana. Nakon što je dan nakon referenduma doneo najveći potop berzi u istoriji, indeksi Londonske berze sada sasvim lepo napreduju. Od 23. juna do danas elitno merilo stotinu britanskih deonica, indeks FTSE 100, u plusu je osam odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: