Ko sreže štetne gasove dobija i poreske olakšice

Kineski parlament je predložio povećanje poreskih olakšica kompanijama koje srežu emisiju štetnih gasova više od državne norme.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.08.2016.

15:25

Ko sreže štetne gasove dobija i poreske olakšice
Foto: Thinkstock

Kineski mediji su preneli prve detalje vrlo iščekivanog novog pravilnika, koji ima za cilj obuzdavanje državnog nivoa emisije.

Ako Državni narodni kongres, najviše kinesko zakonodavno telo, usvoji ovaj propis, kompanije koje budu prepolovile emisiju gasova u odnosu na propisani nacionalni standard plaćaće samo pola od iznosa poreza predviđenog za zaštitu vazduha, vode i zemljišta, navodi agencija Sinhua.

Prema izveštaju državnog radija, kompanije iz sektora poljoprivrede i saobraćaja će biti izuzete iz novog poreskog zakona.

Kako prenosi agencija Rojters, te industrije su puno manji zagađivači nego sektori kao što su proizvodnja čelika, uglja i nafte.

Vlada neće oporezivati preduzeća po osnovu njihove emisije ugljenika, jer to već radi kinesko tržište ugljenika, koje izdavanjem dozvola za emisije ugljenika firmama daje podstrek da ograniče ispuštanje gasova iz svojih pogona.

Drugi detalji o novom predlogu poreskih propisa nisu objavljeni.

Kineska vlada je nekoliko godina pripremala novi poreski zakon, koji je usmeren na smanjenje zagađenja posebno iz teške industrije, dodaje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: