Najava jačeg USD - svi u padu, samo jedan izuzetak

Svetske berze su uglavnom u padu posle govora šefice američke centralne banke u kojem je nagovestila mogućnost podizanja referentne kamate.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

14:58

Najava jačeg USD - svi u padu, samo jedan izuzetak
Foto: Thinkstock

Izuzetak je Tokio gde je berza u solidnom plusu zbog mogućeg jačanja dolara.

Francuski KAK-40 je u padu od 0,9 odsto, a nemački Daks 0,7, dok je londonska berza zatvoren zbog praznika. Na Vol stritu se na otvaranju ne očekuju veće promene.

Šefica Federalni rezervi Dženet Jelen u petak je izrazila optimizam u pogledu stanja privrede, ali nije naznačila kada bi mogla biti povećana referentna kamatna stopa, što je podstaklo spekulacije da je više verovatno da će ove godine biti podignuta kamata, nego da neće.

Niske kamatne stope poslednjih godina su pomogle berzama da dostignu rekordne vrednosti, pa su investitori zabrinuti zbog mogućeg podizanja referentne kamate u SAD.

S najavom mogućeg podizanja referentne kamate, skočila je vrednost dolara, što s druge strane slabi japanski jen.

Japanski indeks Nikei 225 je danas porastao 2,3 odsto. Japanska berza obično raste na slabom jenu, pošto to pojeftinjuje izvoznu robu. Južnokorejski Kospi je pao 0,3 odsto, hongkongški 0,4 odsto, dok je šangajski kompozitni u minusu 0,01 odsto.

Cene nafte danas su opet u padu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: