Zemljotres survao i poverenje u Italiji

Poverenje italijanskih proizvođača palo je u avgustu 2016. na najniži nivo od početka prošle godine, jer se premijer Mateo Renci bori sa stagniranjem ekonomije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

14:42

Zemljotres survao i poverenje u Italiji
Foto: Thinkstock

Ekonomiju je dodatno poljuljao prošlonedeljni katastrofalan zemljotres.

U avgustu je opalo i poverenje italijanskih potrošača, izveštava agencija "Blumberg".

Poverenje italijanskih privrednika se spustilo u avgustu na najniži nivo od februara 2015. godine, na 101,1 poen sa 102,9 poena izmerenih u julu.

Ekonomisti su u anketi "Blumberga", u proseku predviđali da će taj pokazatelj iznositi 102,5 poena.

Poverenje domaćinstava srozalo se na 109,2 poena, na najnižu kotu u više od godinu dana, sa julskih 111,2 poena, saopštila je danas Agencija za statistiku u Rimu, ISTAT.

Zemljotres koji je ubio najmanje 290 ljudi u centralnojj Italiji, pogodio je i premijera koji se već suočava sa kritikama zbog stagnacije italijanske ekonomije u drugom kvartalu i rastućeg javnog duga, uoči referenduma ove jeseni, koji bi mogao da odluči i o njegovoj političkoj budućnosti, ocenjuje "Blumberg".

Rencijev odgovor u datim okolnostima može biti presudan za sticanje podrške u javnosti. Istraživanje javnog mnjenja, koje je prošlog meseca sproveo IPR Marketing Institut, pokazalo je da se Rencijevoj predloženoj ustavnoj reformi protivi 52 odsto ispitanika, dok 48 procenata daje podršku tom predlogu, navodi njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: