Hoće svoje avio-motore, rađa li se supersila

U Kini je zvanično pušten u pogon novi konglomerat za proizvodnju avionskih motora vredan više milijardi dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.08.2016.

08:37

Hoće svoje avio-motore, rađa li se supersila
Foto: Thinkstock

Kompanija ima skoro 100.000 zaposlenih, što svedoči o nastojanjima Pekinga da postane vazduhoplovna sila dorasla konkurentima kao što su Rols Rojs i Dženeral elektrik.

Aero endžin korporejšen ov Čajna (AEČ) ima osnivački kapital od 50 milijardi juana (7,5 milijardi dolara), i prema ranijim saopštenjima u taj konglomerat će biti inkorporirane podružnice niza državnih kompanija, uključujući Avijejšen indastrijal korp ov Čajna (AVIC), prenosi agencija AFP.

Kineski predsednik Sji Đinping izjavio je da osnivanje tog preduzeća predstavlja "strateški potez" koji će Kinu učiniti vazduhoplovnom silom i modernizovati vojsku, izvestila je državna novinska agencija Sinhua.

Kina ne proizvodi vlastite velike komercijalne mlazne avio-motore, a njene uskotrupne avione C919 pokreću motori koje proizvodi CFM Internešenel, zajedničko preduzeće američkog Dženeral elektrika i francuskog Šafrana.

Najbolji avioni u kineskim vazduhoplovsvnim snagama koriste motore proizvedene u Rusiji, navela je Sinhua.

Premijer Li Kećijang je naveo u pisanoj izjavi da će proboj u oblasti avio-motora biti od ogromnog značaja za vojno jačanje i kao i osnaživanje proizvodnih sposobnosti zemlje.

Nova kompanija će zapošljavati 96.000 ljudi, sedište će biti u glavnom gradu, a u nju će, kako je navedeno u saopštenju kineskog Državnog saveta, investirati i gradske vlasti Pekinga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: