"Naftaši, greške su nas koštale, osvestimo se"

Narasta svest unutar i izvan OPEK o potrebi akcije za upravljanjem proizvodnjom te sirovine tako da ona pomogne oporavak cena.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 27.08.2016.

14:32

(Foto: Thinkstock.com)

To je izjavio generalni sekretar naftnog kartela Mohamed Barkindo listu al-Hajat, čije je sedište u Londonu.

"Sve više jača svest unutar OPEK-a i van njega da proizvođači u organizaciji i van nje moraju da zauzmu proaktivniji stav prema upravljanju proizvodnjom kako bi se poduprle tradicionalne tržišne sile", rekao je on, prenosi agencija Ropjters.

"Videli smo gde nas je odveo pristup nemešanja u cene od 2014. godine", dodao je Barkindo u izjavi listu koji izlazi na arapskom jeziku.

Na pitanje o mogućnosti postizanja sporazuma o zamrzavanju nivoa proizvodnje na predstojećem sastanku naftaša u Alžiru, on je odgovorio: "Ništa nije nemoguće u trenutnoj situaciji i znam da nijedna zemlja OPEK-a nije imuna na niske cene".

S druge strane, iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh poručio je da Teheran želi da dostigne svoj udeo na tržistu nafte koji je imao pre uvođenja zapadnih ekonomskih sankcija, prenosi agencija Frans pres.

"Iran nije učestvovao u remećenju stabilnost tržišta nafte, i nakon (ukidanja) sankcija nastojimo da povratimo svoj udeo na svetskom tržištu ove sirove", rekao je on, izvestila je iranska novinska agencija Šana.

Zanganeh je nakratko podstakao rast svetskih cena nafte, najavivši da će prisustvovati neformalnom sastanku OPEK-a sa nečlanicom kartela, Rusijom, krajem septembra u Alžiru, koji će biti posvećen pitanju mogućeg zamrzavanja proizvodnje.

Međutim, on je danas podvukao da na skupu ne može biti reči o tome da Iran odustane od svojih ambicija da povrati udeo na tržištu nakon prošlogodišnjeg nuklearnog sporazuma sa svetskim silama koji je doveo do ukidanja sankcija na iranski izvoz nafte.

"Iran će sarađivati sa OPEK-om na poboljšanju cena i situacije na tržištu, ali očekujemo da će i naše pravo na povratak izgubljenog tržišnog udela biti uzeto u obzir", rekao je Zanganeh.

Iranski portal Mizan Onlajn citira da je ministar takođe kazao da je "Iran podneo svoje žrtve za tržište i za Iran više nema vremena".

"Kada se pojavila nestabilnost tržišta... iranski izvoz nafte bio je manji od milion barela dnevno. Očekujemo da oni koji su destabilizovali tržište preuzmu najveću odgovornost za vraćanje stabilnosti", poručio je on.

Teheran tvrdi da je udvostručio izvoz nafte i gasa na 2,7 miliona barela dnevno od potpisivanja nuklearnog sporazuma u julu prošle godine.

Njegova ukupna proizvodnja porasla je sa 2,7 miliona barela dnevno, na 3,85 miliona, što je blizu nivoa proizvodnje koji su imali pre međunarodnih sankcija uvedenih 2012.

Članice OPEK-a sastaće se u Alžiru na marginama Međunarodnog energetskog foruma (IEF), koji okuplja proizvođače i potrošače nafte, od 26. do 28. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: