Šta je danas Nokija - logo koji lepe ili nešto još

Poslednjih dana ponovo se - kroz medijske napise – reinkarniraju Nokijini mobilni telefoni.

Svet

Izvor: Bug

Subota, 27.08.2016.

12:23

Šta je danas Nokija - logo koji lepe ili nešto još
(Foto: Getty images)

Najavljeno je, naime, kako će do kraja godine biti predstavljena tri ili četiri smartfona i tableta sa Android OS-om koja će nositi nekada slavno ime - Nokia.

Šta više, pomenutim telefonima navode se i prilično impresivne specifikacije - dostojne nekadašnje veličine ove tržišne marke - dok je istovremeno objavljeno i kako će čitavim projektom rukovoditi bivši CEO Rovio, još jedne globalno uspele finske kompanije, one koja stoji iza gejmerskog giganta Engri brds.

Nije šala, dakle, Nokija ozbiljno razmišlja da se vrati na tržište mobilnih telefona.

U vremenima kada i najrespektiraniji igrači iz te nemilosrdne arene gube konce pred sve teže dohvatljivom dominacijom Samsunga i Epla, kao i pred neverovatno agresivnom najezdom kineskih mobilnih koji su istovremeno sve jeftiniji i sve bolji, čini se suludim vraćati se u bitku izgubljenu u lepšim okolnostima.

Ako se uzme u obzir i da je Majkrosoft nakon - pokazalo se tek naknadno - najbesmislenije akvizicije u istoriji industrije konzumne elektronike najpre penzionisao ime Nokija, a potom i čitavu akviziciju otpisao kao poslovni promašaj, logično je upitati se ko je i šta je danas ta Nokij? Ko stoji iza tog tržišnog imena? Hoće li najavljeni Nokija mobilni telefoni zaista biti potomci onih nekadašnjih čuvenih Nokija, dobijenih s manufakturnih traka istoimenog finskog telekomunikacionog giganta ili je reč o nekakvim drugim uređajima koji će samo koristiti proslavljeno tržišno ime?

Odgovor je negde između.

Iza novih najavljenih modela Nokija stoji finska kompanija HMD Global koja je kupila poslovanje s mobilnim telefonima od Microsoft Mobile u maju ove godine. Majkrosoft mobil je, praktično, onaj deo kompanije kojeg je Majkrosoft otpisao kad je želeo odrezati karcinom kojeg je navukao akvizicijom poslovanja s mobilnim telefonima od originalne finske Nokije.

Ostatak Microsoft Mobile - dakle onaj deo koji nije kupio HMD Global, a koji uključuje i fabrike - MC je prodao FIH Mobile, firmi-kćerki tajvanskog Foksona. HMD Global je nakon toga potpisao licencni ugovor sa originalnom finskom Nokijom za korišćenje brenda "Nokia", i s FIH Mobil za proizvodnju nadolazećih Nokija mobilnog telefona.

Vlasnik HMD Globala je, pak, jedan investicioni fond kojem su vlasnici nekadašnje glavešine iz Nokije. Sama kompanija Nokija, stara sada preko 150 godina, i dalje je u telekomunikacionom sektoru, ali joj telefoni ni izbliza nisu core business.

Neko će reći – onda znači neće ni biti prave Nokije, već nekakvi kinesko-tajvanski mobilni na koje će Finci predvođeni nekadašnjim šefom kompanije naprosto lepiti prepoznatljiv logo "Nokia".

To ipak nije sasvim tačno, jer u licencnom ugovoru između HMD Globala i prave Nokije stoji kako će ekipa iz te prave Nokije nadgledati razvojno-proizvodne procese nadolazećih Nokija mobilnig telefona, pazeći da udovoljavaju izrazito visokim standardima na koje su korisnici nekadašnjih proslavljenih Nokija navikli. Šta više, prava Nokija ima pravo veta na razvoj i proizvodnju svakog proizvoda HMD Globala, ako im se tako jednog jutra “ćefne” ...

Da zaključimo – Majrosoft s nadolazećim Nokija telefonima nema ništa. Finska, prava Nokija donekle da, ali ne baš onoliko koliko bi retki preostali fanovi tog brenda želeli. Čemu sve to je pitanje već za njih same.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: