Fed najavljuje dizanje kamata, ali ne i kad

Predsednica američke centralne banke Dženet Jelen rekla je da Fed kreće ka povećanju kamatnih stopa.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 26.08.2016.

17:08

Fed najavljuje dizanje kamata, ali ne i kad
(Foto: Getty images)

Uslov za to je solidno tržište rada i poboljšani izgledi za američku privredu i inflaciju, ali nije dala naznaku kada bi moglo da se dogodi sledeće podizanje kamatnih stopa što su investitori očekivali.

U govoru na konferenciji predstavnika centralnih banaka u američkoj državi Vajoming Jelen je dala uglavnom pozitivnu procenu američke privrede. Ona je ukazala na veliki porast zapošljavanja i snažnu potrošnju. Navela je da je inflacija i dalje ispod cilja centralne banke od dva odsto ali i primetila da uglavnom privremeni faktori utiču na smanjenje inflacije.

U svetlu poboljšanja privrede predsednica Feda je rekla da su se razlozi za povećanje ključne kamatne sope banke "pojačali poslednjih meseci". Ona, međutim, nije dalje precizirala kada bi ta odluka mogla biti doneta.

Očekivalo se da će šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen dati naznake kada bi mogla biti podignuta referentna kamata u SAD, a više zvaničnika Feda je ove nedelje ocenilo da je vreme da se ona poveća.

Pri odluci o podizanju referentne kamate Fed uzima u obzir podatke o nezaposlenosti, inflaciji, kao i kretanja na tržištu.

Groznica oko novog podizanja referentne kamatne stope Federalnih rezervi trese investitore još od kraja prošle godine kada je podignuta prvi put posle više od deset godina. Neki bankari smatraju da bi to moglo da se dogodi već u septembru, dok drugi navode decembar kao mogući datum za novo povećanje kamatne stope.

Blumberg je danas napisao da su šanse da američka centralna banka podigne referentnu kamatnu stopu sledećeg meseca porasle na 1:3, dok su početkom leta bile na nuli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: