"Anegdotski dokazi da je Bregzit uticao na rast"

Britanski privredni rast je ubrzao u drugom kvartalu, pokazuje statistika, ali analitičari izražavaju zabrinutost u pogledu dugoročnih implikacija Bregzita.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.08.2016.

12:48

Foto: Thinkstock

Bruto domaći proizvod Ujedinjenog Kraljevstva porastao je za 0,6 odsto, prema drugoj proceni Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS) za period april-jun, koja je uključila i efekat šoka u poslednjoj nedelji juna izazvan referendumskom odlukom o izlasku Britanije iz Evropske unije, prenosi agencija Frans pres.

Nova procena se ne razlikuje od preliminarne. U prvom kvartalu, britanski privredni rast je iznosio 0,4 procenta.

ONS je naveo da izveštaj pokriva period drugog kvartala i da obuhvata i "podatke o privrednim kretanjima u kratkom vremenu posle referenduma o članstvu u EU".

"U ovom trenutku ima vrlo malo anegdotskih dokaza koji bi sugerisali da je referendum imao uticaj na BDP u drugom tromesečju 2016", dodaje se u saopštenju ONS-a.

Najnoviji podaci o privrednom rastu u drugom tromesečju su u skladu sa tržišnim očekivanjima.

"Glasanje za Bregzit desilo se pri kraju (drugog) tromesečja da bi moglo da ima značajan uticaj na rast", izjavio je ekonomista u kompaniji "IHS Global Insight", Hauard Arčer.

On je, medutim, upozorio da će proteći "dosta vremena" pre nego što privreda ponovo poraste po stopi "poput ove od 0,6 odsto" u odnosu na prethodni kvartal.

"Slutimo da će britanski glas za izlazak iz EU na referendumu 23. juna značajno vršiti pritisak na aktivnost britanske privrede u dužem periodu, prvenstveno zbog prolongorane neizvesnosti u pogledu perspektiva, pogadjajući poslovne investicije i zapošljavanje", rekao je Arčer.

Britanci su na referendumu 23. juna neočekivano izglasali izlazak iz EU, što je izazvalo tržišna previranja i sunovrat funte neposredno posle glasanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: