Dva istraživanja u dva dana - rezultati suprotni

Strah od neizvesnosti prisutan je vrlo malo među nemačkim potrošačima, i njihovo raspoloženje u avgustu ostalo je nepromenjeno, pokazala je anketa GfK-a.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 26.08.2016.

09:14

Dva istraživanja u dva dana - rezultati suprotni
Foto: Thinkstock

Prema rezultatima istraživanja, glavni indeks raspoloženja potrošača blago se spustio u avgustu na 10 poena sa registrovanih 10,1 poena iz jula, prenosi agencija AFP. Rezultat je bolji od očekivanja analitičara, koji su u anketi agencije Faktset prognozirali pad poverenja na 9,9 poena.

Raspoloženje potrošača je "generalno ostalo pozitivno, i očigledno da je šok od Bregzita uspešno amortizovan", navodi se u saopštenju GfK-a.

Očekivanja potrošača u pogledu ukupne ekonomije nešto su niža nego u julu, a istraživačka kuća ocenjuje da su na pad tog podindeksa delimično možda uticala tri napada u Bavarskoj - od kojih se dva pripisuju džihadistima Islamske države, što je "moglo da izazovr blagi rast nesigurnosti".

Međutim,očekivanja svih ispitanika u pogledu vlastitih prihoda su porasla, skočivši u avgustui na 58,3 boda u poređenju sa julskih 49,7 bodova.

Spremnost potrošača da troše novac je takođe malo porasla, navodi se u saopštenju i dodaje da su Nemci "skoro euforični u pogledu svoje finansijske situacije", jer njihove apetite za kupovinama nisu "okrnjili ni odluka o Bregzitu, ni opasnost od terorizma".

"Svi pokazatelji u vezi sa potrošnjim su u 'zelenom', i napredovali su pod uticajem nedavnih pozitivnih podataka o prihodima, zaposlenosti i inflaciji".

GfK očekuje blagi porast glavnog indeksa za septembar, na 10,2 poena.

Rezultati istraživanja GfK-a o raspoloženju nemačkih potrošača u avgustu su u suprotnosti sa jučerašnjim izveštajem ekonomskog instituta IFO, prema kom je indeks poslovnog poverenja u Nemačkoj oslabio zbog straha od Bregzita, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: