SAD: Severni tok 2 - loš posao

Potrpedsednik SAD-a Džo Bajden izjavio je da Sjedinjene Države smatraju da je projekat gasovoda Severni tok 2 "loš posao" za Evropu, izveštava agencija Rojters.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

14:49

SAD: Severni tok 2 - loš posao
Foto: Thinkstock

Ruski Gasprom i negovi evropski partneri dogovorili su prošle godine projekat izgradnje tog gasovoda, koji će ići ispod površine Baltičkog mora do Nemačke.

Međutim, mnoge istočnoevropske zemlje i Sjedinjene Države smatraju da bi on mogao da ograniči diverzifikaciju dobavljačkih ruta i da utiče na energetsku sigurnost Evropske unije, koja trećinu svojih potreba za gasom podmiruje iz Rusije.

Bajden je stav o Severnom toku 2 izneo na konferenciji za novinare u Švedskoj, dodaje Rojters.

Gasovod, čiji bi ukupan godišnji kapacitet bio 55 milijardi kubnih metara gasa, udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Nemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Zemlje EU su, međutim, podeljene u pogledu tog projekta. Baltičke i istočnoevropske države, uključujuci Poljsku, protive se izgradnji tog gasovoda, dok ga Nemačka, koja žarko želi da obezbedi snabdevanje jeftinim gasom, podržava.

Gaspromovi evropski partneri u ovom projektu su kompanije Anži, OMV, Šel, Uniper i Vinteršel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: