Packe EK, SAD žestoko brane Epl

U poslednjem pokušaju da odgovore Brisel od namere da Eplu zaračunaju milijarde evra poreza, SAD su krenule u prilično žestok napad na Evropsku komisiju.

Svet

Izvor: Telegram

Četvrtak, 25.08.2016.

12:03

Packe EK, SAD žestoko brane Epl
(Foto: Getty images)

U oštroj eskalaciji trgovinskog spora, piše Fajnenšel tajms, Odeljenje američkog ministarstva finansija upozorio je da se Brisel pretvara u "nadnacionalni autoritet za poreze", čime predstavlja pretnju međunarodnim ugovorima o poreskoj reformi.

Nepoželjna poreska praksa

Odeljenje riznice smatra da "posvećenost Evropske komisije retroaktivnom obračunavanju poreza nije samo u suprotnosti napora zemalja G20 u uspostavi poreske sigurnosti, nego da postavlja nepoželjan presedan koji bi mogao dovesti do toga da i drugi poreski autoriteti počnu da traže pozamašne retroaktivne naplate poreza od američkih i evropskih firmi . "

"Promena pristupa počela je da širi ulogu institucije van okvira regulative zaštite konkurencije i državnih podsticaja u nadnacionalni autoritet za poreze koje propituje odluke država članica o korporativnim porezima", piše u dokumentu sekretara Odeljenja riznice Džeka Lava.

"U najgorem slučaju, 19 milijardi dolara"

Kritike Briselu stižu uoči ulaska u krajnju fazu odlučivanja Evropske komisije da li je sporazumom između Epla i Irske došlo do povrede poreske regulative. Istraga Komisije počela je sredinom 2013. godine i fokusirana je na praksu kojom sele svoje profite u zemljama sa nižom poreskom regulativom kroz interne transakcije.

U slučaju da Evropska komisija odluči da je došlo do povrede, bio bi to najveći slučaj korporativnog izbegavanja poreskih obaveza u Evropskoj uniji. Nakon nekoliko odlaganja, definitivna odluka očekuje se sledeći mesec.

Šefica evropske komisije za zaštitu konkurencije Margret Vestager naredila je Holandiji da iznos poreza Starbaksu poveća sa 20 miliona evra na 30 miliona evra, a slično je prošao Fijat s Luksemburgom, a čeka se i odluka u slučaju Amazona. Međutim, u slučaju s Eplom, reč je u neuporedivo većoj svoti, koja bi se mogla popeti na nekoliko milijardi dolara. Prema procenama JPMorgana, u najgorem slučaju Evropska komisija bi mogla teretiti Epl za 19 milijardi dolara neplaćenog poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: