Čudesan oporavak ruske berze, kako su uspeli

Ruska deonička tržišta ponovno su u fokusu nakon što su sankcije i jeftina nafta dovele do egzodusa investitora.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

11:37

Čudesan oporavak ruske berze, kako su uspeli
Foto: Thinkstock

Nakon 25-postotnog rasta ove godine indeks MICEX u utorak je dočekao na rekornoj vrednosti. Ulagači berzanski uzlet pripisuju potezima guvernerke središnje banke Elviri Nabiullini, piše Vol strit Džornal.

Posebno odluci da okonča fiksiranje rublje prema dolaru u novembru 2014. te potom oštro podigne kamatne stope čime je sprečila beg kapitala i zauzdala inflaciju.

Premda su mere Rusiju gurnule u recesiju, izbrisale optimizam te srušile vrednost rublje (što i danas osećaju kompanije koje tamo posluju), vraćeno je poverenje ulagača. Oni su ove godine povećali ulaganja u ruske vrednosne papire za 1,3 milijarde dolara, podaci su EPFR Globala.

Udeo stranih investitora u vlasnicima državnih obveznica, čiji prinos premašuje devet odsto, dosegao je skoro četvrtinu u julu što je najviši nivo od 2012., podaci su ruske centralne banke.

Analitičari upozoravaju da entuzijam ulagača neće potrajati jer Rusiji tek predstoje reforme koje mogu doneti jači rast u dužem periodu. MMF je procenio da je potencijalni rast BDP-a oko 1,5 odsto godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: