Sada svi beže od najposećenijeg grada sveta

Napadi islamista, štrajkovi i poplave zadržali su strane turiste podalje od francuske prestonice u prvoj polovini godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.08.2016.

11:23

Sada svi beže od najposećenijeg grada sveta

Zbog toga je pariski region izgubio oko 750 miliona evra u prihodima od turizma, saopštili su francuski zvaničnici.

"Vreme je da shvatimo da se sektor turizma suočava sa katastrofom. Nema više vremena za kampanje, već je potreban plan za spasavanje", izjavio je načelnik pariskog turističkog odbora, Frederik Valjetu, a prenosi britanska agencija Rojters.

Neophodne su, kako je istakao, velike investicije da bi se očuvala radna mesta u tom sektoru, zbog čega je Valjetu apelovao na ministra inostranih poslovanja Žana-Marka Eroa da se hitno sastane sa lokalnim zvaničnicima iz sektora turizma.

Oko 500.000 ljudi u regionu Il de Frans obavlja poslove povezane sa turizmom, koji generiše oko sedam odsto bruto domaćeg proizvoda Francuske i preko 13 odsto BDP-a tog regiona, koji obuhvata Pariz, najposećeniji grad na svetu.

Francuski turistički sektor pretrpeo je veliki gubitak od prošlogodišnjeg napada islamista u Parizu, kada je ubijeno 130 ljudi. Situacija je dodatno pogoršana napadom u Nici 14. jula ove godine i kasnijim ubistvom sveštenika u Normandiji.

Štrajkovi protiv reformi radnog zakonodavstva i poplave u junu su takođe pogodili francuski sektor turizma, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: