U 2 dana - 2 kineska agro preuzimanja

Kineski COFCO će otkupiti udeo manjinskih akcionara u kompaniji za trgovanje sirovinama Nidera, sa sedištem u Holandiji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2016.

15:12

U 2 dana - 2 kineska agro preuzimanja
Foto: Thinkstock

Tako će postati stoprocentni vlasnik tog preduzeća u želji da postane lider u agrobiznisu, saopštio je kineski državni žitni gigant.

Sporazum COFCO-a o otkupu preostalih 49 odsto Nidere, koja pored ostalih poljoprivrednih proizvoda trguje žitaricama i sojom, dolazi dve godine nakon što je kineski div kupio nešto više od polovine tog preduzeća za 1,2 milijarde dolara, prenosi agencija Frans pres.

Ovo je poslednja u nizu velikih prekomorskih investicija kineskih kompanija koje nastoje da zadovolje rastuću tražnju za hranom i energijom u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji.

Sporazum će omogućiti Kini veću kontrolu nad cenama na svetskim tržištima žitarica, kao i bolji pristup glavnim žitnim regionima, kao što su Latinska Amerika i Rusija.

Finansijski uslovi novog COFCO-Nidera sporazuma, koji čeka odobrenje regulatornih vlasti, nisu objavljeni.

Snaga Nidere, uključujući njeno poslovanje sa semenskim kulturama i trgovinsku mrežu, pomoći će kineskoj kompaniji da postane "svetski lider u medjunarodnoj industriji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda", dodao je on.

Kineskoj firmi Čajna Nešenel Kemikal Korp (ChemChina) odobreno je u utorak preuzimanje švajcarskog diva Singente, koji se bavi proizvodnjom pesticida i semena, za 43 milijarde dolara, što će biti najveća do sada kineska akvizicija jedne firme u inostranstvu, ako bude sprovedena, dodaje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: