Šeici kupili akcije Empajer stejt bildinga

Katarski državni investicioni fond, QIA kupio je gotovo deset odsto udela u kompaniji koja je vlasnik njujorškog oblakodera Empajer stejt bilding.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.08.2016.

14:47

Šeici kupili akcije Empajer stejt bildinga
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

"Katarska investiciona agencija (QIA) je preuzela akcije u vrednosti od 622 miliona dolara u kompaniji Empajer stejt rialti trast", navodi se u saopštenju katarske agencije, a prenosi Frans pres, dodajući da je to jednako udelu od 9,9 odsto.

Kompanija Empajer stejt rialti trast poseduje devet poslovnih nekretnina na Menhetnu, uključujući Empajer stejt bilding.

Katarski fond QIA, vredan više milijardi dolara, oformljen je 2005. godine kako bi upravljao ogromnim suficitom koji Katar ostvaruje od prodaje nafte i gasa.

Preuzimanje udela u Empajer stejt bildingu dolazi gotovo godinu dana pošto je katarski ambasador u SAD Muhamed Al-Kuvari izjavio da će njegova zemlja investirati 35 milijardi dolara u američku ekonomiju u narednih pet godina.

Oblakoder Empajer stejt bilding, izgrađen u maju 1931. godine, ima visinu od 443 metra i nekada je bio najviša zgrada na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: