Ko je Bosanac koji je blokirao "golf"

Nakon maratonskih pregovora između Folksvagena i dobavljača dogovor je ipak postignut, ali ostaje pitanje: Ko je Bosanac koji je tvrdoglavo blokirao Folksvagen?

Svet

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2016.

12:27

Ko je Bosanac koji je blokirao
Foto: Getty images

Iako nisu poznati svi detalji, Rojters javlja da su dobavljači pristali da nastave isporuku delova, pa oko 28.000 radnika iz šest Folksvagenovih fabrika može postepeno da nastavi proizvodnju.

Sve je počelo kada su dobavljači kožnih i presvlaka od tkanine za sedišta, kao i kućišta menjača Kar trim i ES Gas obustavili isporuke Folksvagenu.

Nedeljnik "Špigl" u internet-izdanju piše da je reč o dva dobavljača iz sastava Prevent grupe, čiji je vlasnik poznati BiH preduzetnik Nijaz Hastor

Zaustavljanje proizvodnje Folcvagen grupe zbog okršaja sa dobavljačima postala je tema u evropskim medijima, a kako se ispostavilo, vlasnik grupacije u čijem su vlasništvu dve firme koje su blokirale “golf” i “pasat” je bosanskohercegovački preduzetnik Nijaz Hastor, koji na ovaj ili onaj način sa Folksvagenom sarađuje od samog početka svoje karijere.

Rođen je 1951. godine u blizini Goražda u istočnom delu BiH, koje teritorijalno pripada Republici Srpskoj. Završio je Ekonomski fakultet u Sarajevu, a nakon toga je počeo da radi u Fabrici automobila Sarajevo (TAS).

U fabrici automobila Sarajevo, Folksvagen je imao 49 odsto vlasništva. Hastor je 1989. godine prešao da radi u Folksvagenu u Volfsburgu. U Nemačkoj je počeo da razvija svoj biznis sa Prevent DEV kompanijom, koja proizvodi delove za nemačku automobilsku industriju.

U Bosnu i Hercegovinu vraća se 1995. godine i u Sarajevu pokreće ASA grupaciju, u okviru koje je poslovala ASA auto, ovlašćeni uvoznik vozila VW, Audi, Seat, Škoda i Porše sa kojima je ASA auto pokrivao gotovo polovinu tržišta prodaje novih automobila.

U 2013. godini izgubili su pravo na uvoz i prodaju automobila VW grupacije, što je preuzela Porše Austrija sa sedištem u Salcburgu.

1999. godine u BiH osnovana Prevent grupa, kompanija za proizvodnju auto-presvlaka koja je odmah počela da radi za VW. Prevent grupa je ubrzo postala jedan od vodećih izvoznika na području Bosne i Hercegovine. Grupacija je s vremenom svoju glavnu delatnost proširila na proizvodnju enterijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odeće kao i nameštaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15.000 ljudi.

Uporedo sa širenjem poslovnih delatnosti u Bosni i Hercegovini, Hastor nastavlja sa širenjem svog poslovnog carstva u inostranstvu. Prevent grupa prisutna je u 15 zemalja, među kojima su Nemačka, Austrija, Rumunija, Španija, Brazil, Mađarska i Turska, a korporacija ukupno zapošljava preko 13.000 ljudi.

Prema listi najbogatijih preduzetnika u Bosni i Hercegovini koju je objavio Forbs, Nijazovi sinovi - Damir i Kenan su na prvom mestu sa oko 771 miliona KM, s time da u taj iznos nisu uračunati prihodi njihovih poslovnih delatnosti u njihovim kompanijama u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: