Nemci će rasprodavati kola, velike izmene do 2020.

Do 2020. godine na nemačkim ulicama trebalo bi da bude milion električnih automobila. Međutim, trenutno ih je samo 60.000.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2016.

09:53

Nemci će rasprodavati kola, velike izmene do 2020.
Foto: Thinkstock

Pošta od pre nekoliko dana električnim automobilima dostavlja pakete i pisma.

„Stritskuter možda i nema najbolje dizajnersko rešenje, ali sigurno je da je praktičan“, smatra nemačka ministarka za zaštitu životne sredine Barbara Hendriks. Član Upravnog odbora Nemačkih pošta Jirgen Gerdez, za razliku od ministarke Hendriks, smatra da je Stritskuter „neverovatno lep“. Hendriksova i Gerdez su Herlenu, pored Ahena, Pošti na upotrebu predali hiljadu kičasto žutih automobila kojima će biti dostavljani paketi i pisma.

Vizija: zamena svih 45.000 dostavnih vozila

Saradnja Pošte i firme „Sritskuter“ počela je pre četiri godine. Cilj je da se dugoročno svih 45.000 dostavnih vozila u Nemačkoj zamene automobilima na električni pogon. Reč je o vozilima koje ta mala firma pravi isključivo po želji i potrebama Pošte. Projekat je za sada vredan 27 miliona evra. Sa ukupno 9,5 miliona evra, taj projekat podržava Nemačko ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Uspešna priča o tome kako Pošta veliki značaj pridaje električnim automobilima mogla bi dobro da dođe nemačkoj vladi. Naime, pre nekoliko godina vlada je izrazila želju da na ulicama u Nemačkoj do 2020. bude milion električnih automobila. Međutim, u upotrebi ih je trenutno samo 60.000. Tek odnedavno postoje državne subvencije prilikom kupovine automobila na električni pogon. Takvim merama su druge zemlje, poput Japana ili Norveške, postigle velike uspehe. Nemačka automobilska industrija je, bez obzira na veliki potencijal, jednostavno prespavala proizvodnju velikih serija električnih automobila.

Bohum prednjači po korišćenju e-vozila

Pošta i Stritskuter od početka su, i to svesno, izbegavali velike proizvođače. „Njih ne interesuju mali serije automobila koje su nam pre svega potrebne na početku“, izjavio je Kristijan Štajnborn iz firme Stritskuter. Planirano je da se proizvodnja od naredne godine poveća. Tako će godišnje da se proizvodi i do 10.000 električnih automobila, a za pet godina bi kompletan vozni park kojim Pošta dostavlja pakete i pisma, trebalo da bude zamenjen automobilima na električni pogon. „Bohum je prvi grad u kojem smo prisutni sa 65 električnih skutera i automobila“, kaže Aleksander Edenhofer, predstavnik Pošte.

Prednost imaju mali projekti

„Kada govorimo o elektro-mobilnosti onda skoro uvek mislimo na automobile, a retko na komercijalni prevoz. Upravo na tom polju dešava se mnogo stvari“, kaže Barbara Hendriks. Očigledno je da se ministarka Hendriks i Pošta više zalažu za inovativne ideje nego što to rade veliki automobilski koncerni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: