Najgori scenario: Nemci u rukama "crvenog zmaja"

Nemačka vlada nakon dugog natezanja i javne polemike odobrila je Kinezima preuzimanje Kuke, nemačke kompanije koja proizvodi industrijske robote.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2016.

08:55

Najgori scenario: Nemci u rukama
Foto: Thinkstock

Tako Midea, kineski proizvođač kućnih aparata, sada ima i nemačku Kuku. Vlada Angele Merkel zaključila je da ne postoji opasnost po javni red i sigurnost od sklapanja posla s Kinezima, ali Nemci strahuju, jer Kinezi kupuju sve veće nemačke kompanije.

“Mi ne vidimo nikakve osnove za mišljenje da bi preuzimanje kompanije Kuka ugrozilo javni red i sigurnost Nemačke“, napisali su u saopštenju pojašnjavajući da bi vlada mogla da spreči preuzimanje jedino u slučaju “teškog ugrožavanja” interesa Nemačke.

Argument struke i dela vlasti pa i javnosti bio je da je Kuka AG, kompanija koja se bavi robotizacijom, jedan je najvećih svetskih proizvođača industrijskih robota, strateški važna za Nemačku posebno kada se radi o procesu automatizacije i Industrije 4.0.

Pritom, platili bi tek 4,6 milijardi dolara što je, kako su tvrdili kritičari preuzimanja, nedovoljno za ono čega će se domoći Kinezi kupovinom.

Nemce je bolela i činjenica da oni, kao najotvorenija privreda, nemaju jednak pristup kineskom tržištu.

Dok Kinezi šopinguju po Evropi, posebno u Nemačkoj, gde u ovoj godini planiraju, za sada, da kupe 24 kompanije u ukupnoj vrednosti od 9,1 milijarde dolara, Evropljani ne mogu jednako da se ponašaju u Kini.

U Kini, naime, raste trošak radne snage, demografska slika se menja, a rast privrede usporava, objašnjavaju ekonomisti.

Dakle, kineske prednosti lagano nestaju, a njihova vlada je shvatila pritom važnost stvaranja tržišnih lidera u pojedinim sektorima, posebno tehnološkom, koji bi trebalo, kako kažu, na taj način da stvore carstvo, smatra Andreas Gril, konsultant u Roland Bergeru.

Uz nagomilano bogatstvo i podršku vlada da ulažu u inovativnu tehnonologiju Kinezi, osim u EU, višak gotovine, brzinski ulažu i u Silicijumskoj dolinu, raju startapova.

U prvoj polovini ove godine premašili su tamo šest milijardi dolara ulaganja, tvrdi analitička kuća Rododijum grup, dok su ukupno u SAD uložili 18,4 milijarde dolara.

Lani su sklopljena 142 ulagačka posla sa Kinezima, dok je do maja u ovoj godini sklopljeno preko 30 poslova u kojima su Kinezi uložili svoj novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: