Gotovina uzvraća udarac, vraća se na velika vrata

Skoro pola milijarde ljudi živi u državama s negativnim kamatama, što je faktor koji bi mogao prouzrokovati povratak na gotovinu, piše S&P Global.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.08.2016.

15:16

Gotovina uzvraća udarac, vraća se na velika vrata
Foto: Thinkstock

Negativne kamatne stope su uvedene kako bi se novac s računa u bankama slio u ekonomiju.

U teoriji, referentna kamatna stopa koju određuje centralna banka obeshrabruje štediše da drže sredstva u bankama zbog negativnog prinosa i ohrabruje banke na kreditiranje, prenosi američka televizijska stanica Si-En-Bi-Si.

Centralne banke u Japanu, evrozoni i još nekoliko evropskih zemalja uvele su negativne kamatne stope, što je ukupan iznos državnih obveznica u svetu sa negativnim prinosom poguralo na 11.000 milijardi dolara.

Osim dodatne potrošnje, negativne kamate bi mogle da prouzrokuju da potrošači svoj novac "uskladište" van zvaničnog bankarskog sektora.

Si-En-Bi-Si navodi da veliki broj domaćinstava u Japanu čuva novac u sefovima, primećujući i da je prodaja mini sefova porasla otkako je Banka Japana početkom ove godine uvela negativne kamate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: