Zašto pljušte otkazi - strah u Silicijumskom raju?

Cisko je ove nedelje najavio ukidanje 5.500 radnih mesta, ili skoro 7 odsto ukupnog broja zaposlenih u toj kompaniji u svetu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.08.2016.

12:01

Zašto pljušte otkazi - strah u Silicijumskom raju?
Foto: Thinkstock

Uštede će, poručio je taj tehnološki div, investirati u ključna područja u kojima očekuje brži rast prihoda.

Taj proizvođač mrežne opreme preusmerava se, naime, s tradicionalnog hardverskog poslovanja prema softverski usmerenoj organizaciji, jer se usporava rast potrošnje telekomunikacionih kompanija u njegovom osnovnom segmentu – proizvodnji mrežnih proizvoda.

Sisko nije prvi među tehnološkim divovima koji je najavio otkaze. U aprilu je Intel najavio ukidanje 12.000 radnih mesta, dok je Del u januaru poručio da je već ukinuo 10.000 radnih mesta i najavio nova otpuštanja nakon što je za 67 milijardi dolara preuzeo kompaniju EMC korp.

Majkrosoft je, pak, u julu poručio da namerava u idućih 12 meseci da ukine oko 2.850 radnih mesta, dok je HP Ink najavio ukidanje 3.000 radnih mesta do kraja fiskalne 2016. godine.

Od početka godine tehnološke kompanije u SAD ukinule su oko 63.000 radnih mesta, pokazuju podaci konsultantske kompanije Čalendžer, Grej i Kristmas.

"Visokotehnološka industrija prolazi kroz ozbiljnu dekonstrukciju. Biće još bolnih rezova", kaže Trip Koudri, analitičar u kompaniji Global Equities Research.

Kaže da očekuje još drastičnih rezova jer se sve više kompanija pretplaćuje na 'super klaud' usluge kompanija, kao što su Majkrosoft i Amazon.com, koje upravljaju hardverom, softverom, mrežama i bazama podataka te tako eliminišu potrebu za radnicima koji rade u različitim tehnološkim slojevima.

U januaru je Kaudri procenjivao da će u ovoj godini otpuštanja u tehnološkoj industriji zahvatiti oko 330.000 ljudi, dok je sada povećao tu procenu na 370.000. Neki drugi analitičari smatraju da su te procene previše pesimistične.

Ali, kažu i da bi IBM, Hjulit Pakard, Orakl i Del mogle biti sledeće kompanije koje će najaviti velika opuštanja.

"Tehnološki je sektor u fazi promena i može se očekivati mnogo kolateralnih žrtava dok se taj proces odvija", kaže Glen O'Donel, analitičar u kompaniji Forester riserč.

Sisko i druge kompanije iz 'stare' tehnološke garde sprovode zahtevan zaokret prema softverski usmerenim uslugama, s obzirom na to da su marže u tom području veće nego u hardverskom biznisu, jer donose znatne prihode, dok je na troškovnoj strani potrebno manje ljudi, objašnjava Rodžer Kej, analitičar u kompaniji Endpoint tehnolodžis asosiejts.

To bi moglo da znači da slede dalja otpuštanja u tehnološkom sektoru, a konsultanti za zapošljavanje u Silicijumskoj dolini različito vide sudbinu inženjera za hardver.

"Niko, dakako, ne želi ostati bez posla, ali ako do toga već mora doći, 2016. godina i nije tako loša za to", kaže Džon Rid, direktor u kompaniji za zapošljavanje u tehnološkom sektoru Robert half tehnolodžis.

Dodaje kako bi inženjeri za hardver trebalo da budu fleksibilni i spremni za prekvalifikaciju ako žele da nađu novi posao.

No, ima i pesimističnijih mišljenja.

"Niko više ne želi dizajnere i inženjere hardvera. Neko vreme je to područje bilo vrlo atraktivno, ali propale su mnoge kompanije usmerene na to. Trenutno su inženjeri hardvera verovatno najmanje traženi u Silicijumskoj dolini", kaže Endi Prajs iz kompanije SPMB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: