Svi hoće da se usele: Plata 1.200, a kirija 15 EUR

Zbog prevelike navale za useljenje Marinaleda, gradić na jugu Španije, uvela je liste čekanja. Čeka se i po dve i po godine, jer ovde ne znaju za nezaposlenost.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.08.2016.

13:00

Svi hoće da se usele: Plata 1.200, a kirija 15 EUR
Foto: Thinkstock

Dok je nezaposlenost u Španiji dostigla stopu od 27 odsto, u Marinaledi je ostvarena gotovo puna zaposlenost.

Do sada je izgrađeno oko 350 kuća, a u iduće dve godine trebalo bi da se izgradi oko još 250. U ovom gradiću u Andaluziji živi oko 2.700 stanovnika.

Prosečna mesečna plata za zaposlene iznosi 1.200 evra mesečno. Možda vam se ne čini puno, ali kad se pogleda cena stanovanja koja kod njih iznosi 15 evra mesečno, jasno je da se s takvom platom može sasvim pristojno živeti.

Stanovnici Marinalede se ne boje da izraze svoja politička uverenja. Umesto bleštavih reklama i brendova – kod njih postoji ulična umetnost u obliku grafita i murala s porukama podrške i solidarnosti sa zemljama poput Kube i Venecuele.

Ulice nose nazive slavnih boraca za radnička prava kao što su Federiko Garsija Lorka i Pablo Neruda.

Dok se ostatak Španije bori s domaćom oligarhijom i stranim bankama koje su preuzele zemlju, odluke u ovom gradiću donose se direktno demokratskim putem na nedeljnim sastancima koje obično posećuje oko 300-400 ljudi.

Zanimljivo je i da nema policije, jer nema ni kriminala. Socijalistička utopija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: