Stiglic: Evro je rođen s greškom

Odluka da se stvori jedinstvena valuta bez institucija koje bi je štitile, bila je fatalna za evrozonu, rekao je nobelovac i ekonomista Džozef Stiglic.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2016.

19:41

Stiglic: Evro je rođen s greškom
(Foto: Getty images)

Prema njegovim rečima, evrozona sada mora da se otarasi evra da bi preživela.

U svojoj knjizi “Evro: Kako zajednička valuta ugrožava budućnost Evrope”, koja će biti objavljena sledeće nedelje ekonomista piše da je evrozona imala nedostake otkako je stvorena i da je time predodređena da se uruši, osim ukoliko ne sprovede velike promene na planu zajedničke valute.

“Evro se često opisuje kao dete iz lošeg braka. Loš brak je kada dvoje ljudi koji nikada nije trebalo da budu zajedno sklope zavet koji je navodno neraskidiv. Evro je iz malo komplikovanijeg braka: Reč je o uniji od 19 različitih zemalja koje su se vezale”, piše u knjizi Stilgic.

Profesor ekonomije na Univerzitetu Kolumbija i bivši predsednik i glavni ekonomista Svetske banke kaže da evro nije uspeo da ostvari ni dva svoja glavna cilja – prosperitet i političku integraciju.

Kao rezultat tog neuspeha evropske zemlje sada jedne na druge gledaju s ljutnjom i nepoverenjem.

Prema njegovim rečima, jedinstvena valuta zamišljena da održi zajedno region sa ogromnim ekonomskim i političkim razlikama, gotovo je nemoguć posao.

On je kritikovao lidere evrozone tvrdeći da ne razumeju dovoljno šta monetarna unija zapravo znači.

Suština evrozone, prema njenim pravilima i propisima, nije stvorena da promoviše rast, zaposlenost i stabilnost.

Stiglic dalje piše: “Ekonomija dobro funkcioniše kada je rast brz, kada svi imaju neku korist, kada je nezaposlenost niska. Ono što se desilo u Evropi je obrnuto...”

Stiglic kaže da je veliki deo evropskog bloka suočen sa “izgubljenom decenijom”, pa čak i takozvani uspeh u Evropi je zapravo ogroman propust.

On navodi primer Španije, gde je nezaposlenost pala sa 26 na 20 odsto, ali da je skoro svaka druga osoba u državi i dalje bez posla.

Ekonomista kaže da je možda najbolji put ka napretku evrozone “fleksibilan evro”, gde svaka zemlja članica usvaja svoju verziju te valute.

Fleksibilni evro mogao bi da pomogne zemljama južne Evrope da izvoze više, a uvoze manje, tako bi postigle i trgovinski balans i veću zaposlenost, piše Stiglic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: