Šok za šokom - 5 novih loših vesti za Britaniju

Veliku Britaniju su pogodile nove loše vesti, pošto su objavljeni podaci o trgovinskoj razmeni u junu, mesecu kada je ta zemlja rekla definitivno “ne” EU.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2016.

12:36

Šok za šokom - 5 novih loših vesti za Britaniju
Foto: Thinkstock

Iako su se svi pribojavali da rezultatati neće biti dobri, statistika je pokazala da su gori nego što je iko mogao i da pretpostavi.

1. Deficit u razmeni Britanije sa svetom popeo se u junu na 5,1 milijardu funti, sa 4,2 milijarde u mesecu ranije. Izvoz je dostigao rekordni iznos od 48,9 milijardi funti, uz skok od skoro dve milijarde funti, ali je istovremeno i uvoz zabeležio povećanje od milijardu.

Britanija je u junu izvezla robe i usluga u Evropsku uniju za 12 milijardi funti, ali je istovremeno iz uUije uvezla za 20,3 milijarde funti. Skok izvoza od pola milijarde funti tako nije mogao da nadoknadi 800 miliona funti vrednijeg uvoza nego u maju.

2. Statistika je pokazala i da je trgovinski deficit sa ostatkom EU povećan u poslednja tri meseca.

3. Ono što uznemiruje jeste i činjenica da je Britanija najveći trgovinski jaz zabeležila sa Nemačkom, iz koje je uvezla robe i usluga za 5,5 milijardi funti, a izvezla manje nego upola od toga – 2,7 milijardi.

4. Na vest o lošim rezultatima trgovinske razmene sa svetom reagovala je negativno i nacionalna valuta, padom na ispod 1,3 dolara za funtu.

5. Lošu sliku upotpunile su informacije sa tržišta o tome kako bi na povećanje kamatnih stopa Banke Engleske moglo da se čeka neverovatnih 66 meseci. Da je tako nešto sasvim moguće jasno je posle izjave jednog od čelnika banke Engleske, koja je potkopala funtu, da se uskoro može očekivati novo smanjenje kamata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: