Sledi decenija teških uslova za investicije

Singapurski suvereni imovinski fond GIC, vredan više milijardi dolara, izvestio je o značajnom padu njegove stope povrata na ulaganja

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.07.2016.

09:05

Sledi decenija teških uslova za investicije
(Foto: Thinkstock.com)

Fond je upozorio da će se rekordno niske kamatne stope odražavati na povrat investicija i u narednoj deceniji, izveštava agencija "Blumberg".

Realna stopa povrata na investicije GIC-a, koji upravlja singapurskim deviznim rezervama, pala je na 4 odsto u periodu od 20 godina, zaključno sa 31. martom ove godine, sa 4,9 procenata u uporednom razdoblju do kraja marta 2015, zbog mlohavosti koja vlada na svetskim berzama i pada prinosa obveznica.

"Ovi teški uslovi za investiranje mogu se protegnuti i na sledećih 10 godina", rekao je Lim Čou Kijat, potpredsednik GIC grupe i glavni menadžer za investicije, prenosi agencija Frans pres.

"GIC je spreman za ovaj produženi period rekordno niskih kamatnih stopa, skromnih perspektiva globalnog rasta i visokog vrednovanja finansijske imovine", dodao je on.

U svetlu globalnog usporavanja, većina centralnih banaka širom sveta, sa izuzetkom američkih Federalnih rezervi, smanjuje ili razmatra smanjenje troškova zaduživanja u nastojanju da podstaknu rast inflacije i svojih privreda.

GIC ne otkriva tačnu vrednost svog portfelja, navodeći samo da ima "više od 100 milijardi dolara imovine" u više od 40 zemalja, koja uključuje nekretnine, akcije, i ulaganja s fiksnim prinosom.

Institut Suverenog imovinskog fonda sa sedištem u SAD-u, tvrdi da GIC upravlja imovinom vrednom 344 milijarde dolara, što ga čini osmim po veličini fondom u svetu.

Iz GIC-a kažu da je 34 odsto njihovog portfelja u SAD-u, 20 odsto u Aziji izvan Japana i 11 procenata u Japanu, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: