Da li je ovo nagoveštaj veće krize ili...

Meksička privreda je zabeležila pad u drugom kvartalu prvi put u tri godine, zbog usporavanja rasta u sektoru usluga i smanjenja izvoza, izveštava Blumberg.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.07.2016.

11:47

Da li je ovo nagoveštaj veće krize ili...
Foto: Thinkstock

Bruto domaći proizvod Meksika smanjen je za 0,3 odsto u odnosu na prvo tromesečje ove godine, pokazuju preliminarni rezultati koje je objavio nacionalni Institut za statistiku.

Trinaest ekonomista koji su učestvovali u anketi Blumberga, u proseku su prognozirali kontrakciju BDP-a od 0,1 odsto.

Prema procenama, meksička privreda je od prošle godine porasla za 2,4 odsto, a Institut će konačne podatke o rastu objaviti 22. avgusta.

Na pad BDP-a u drugom kvartalu uticale su manje isporuke robe na tržište SAD-a, kao i pad cena i proizvodnje nafte, što je prisililo vladu da smanji potrošnju.

Dodatni problem predstavlja sporiji rast domaće tražnje, koja je u prethodnim kvartalima bila glavni izvor rasta druge po veličini ekonomije u Latinskoj Americi.

"Beležimo skromniji rast u uslužnim delatnostima, koje su ranije pokazivale snažnu ekspanziju", rekao je Karlos Gonsales Martines, zamenik direktora za ekonomske analize u banci Nova Skotija u Meksiko Sitiju.

"Slabiji rast bi mogao da bude privremen, a mi i dalje imaju potencijal za relativno povoljnu ekspanziju u ostatku ove godine", dodao je on.

Rast je u drugom kvartalu u odnosu na prošlu godinu zabeležio poljoprivredni sektor, i to za 4,2 odsto, dok je sektor usluga porastao za 3,2 procenta, za razliku od rasta od 3,7 odsto u prvom tromesečju 2016.

Industrijska proizvodnja je ostala troma pod uticajem prigušene izvozne tražnje i slabljenja preradjivačke aktivnosti, koja je porasla za 0,8 odsto.

Godišnja stopa rasta je u drugom tromesečju oslabila sa 2,6 odsto iz prvog kvartala, naveo je Institut za statistiku.

Ekonomisti su u anketi Blumberga procenili da će privredni rast Meksika blago usporiti ove godine na 2,4 procenta sa 2,5 odsto iz 2015. godine, pošto je slabljenje pezosa nateralo centralnu banku da podigne ključnu kamatnu stopu za jedan procentni poen u ovoj godini na 4,25 odsto, kako bi sprečila rast inflacije zbog viših troškova uvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: