Naftaši i države u šoku, nafta opet seče

Američka naftna kompanija Ekson Mobajl izvestila je da je u drugom tromesečju dobit pala skoro za 60 odsto zbog niskih cena nafte i slabih rafinerijskih marži.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.07.2016.

08:58

Naftaši i države u šoku, nafta opet seče
Foto: Thinkstock

Dobit se spustila na 1,7 milijardi dolara, što je pad od 59,4 odsto u odnosu na nivo pre godinu dana, prenosi agencija Frans pres, dodajući da profit po akciji sada iznosi 41 cent, što je daleko ispod procene analitičara koji su očekivali 64 centa po akciji.

Prihodi su se srozali za 22,2 procenta, na 57,7 milijardi dolara.

Ovakav rezultat je posledica kraha cena nafte, budući da je Ekson Mobajl morao da prodaje sirovu naftu po nižoj ceni nego u istom periodu pre godinu dana, a takođe je pretrpeo i pad dobiti od prerade sirove nafte u benzin i druge naftne derivate.

Profit od poslova prerade pao je za 45,2 odsto, na 825 miliona dolara.

Vrednost akcije Ekson Mobajla oslabila je 2,6 odsto, na 87,9 dolara po objavljivanju rezultata.

Pad profita beleže sve najveće naftne kompanije.

Venecuela je zbog pada nafte, koja joj je takoreći jedini izvozni proizvod, na ivici gladi, a Rusija koja takođe delimično zavisi od izvoza nafte najavila je da će povući novac iz državnog fonda suočena sa derficitom zbog niske cene nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: