Ozbiljan podbačaj SAD, nekretnine obaraju rast

Privreda SAD je u drugom tromesečju porasla za skromnih 1,2 odsto na godišnjem nivou, što je ispod očekivanja analitičara koji su prognozirali rast od 2,6 odsto

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.07.2016.

08:40

Ozbiljan podbačaj SAD, nekretnine obaraju rast
Foto: Thinkstock

Podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda SAD za prvi kvartal su revidirani naniže, sa 1,1 odsto na 0,8 odsto, zbog slabijeg izvoza i manjih investicija u izgradnju stambenih nekretnina, prenosi agencija Frans pres.

Snažniju ličnu potrošnju je, kako navodi agencija AP, neutralisala slabost u izgradnji nekretnina i veliko usporavanje tempa po kom su preduzeća popunjavala zalihe.

Potrošnja stanovništva, koja učestvuje sa 70 odsto u privrednoj aktivnosti, ubrzala je proletos zabeleživši rast od 4,2 procenta na godišnjem nivou.

To je više nego dva puta veća stopa od 1,6 odsto iz prvog tromesečja, i predstavlja najveći skok lične potrošnje od poslednjeg kvartala 2014. godine, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: